En aquesta secció recopilem la selecció de sortides que la socia de l'Institut Cristina Espinosa ha anat publicant en la nostre circular.

Circular març-abril 2009

  

MUSEU PALEONTOLOGIC D'AREN (OSCA)

ADREÇA: carrer Major nº3 - 28583 Aren (Osca)

TELEFON: 659 383 086
WEB: www.dinosauriosdearen.es
VISITES: Dimarts a divendres de 11’00 a 14’00 i de 17’00 a 20’00 h. – Dissabtes
i diumenges de 10’00 a 14’00 i de 16’00 a 20’00. - Dilluns tancat
per visites de grups trucar al museu 659 383 086 o bé al ajuntament 974 542 000

ACCÉS: Aren esta situat en la comarca de Ribagorça al noroest de Huesca.


DESCRIPCIO

El Museu Paleontològic d'Aren esta ubicat en el terreny del antic ajuntament.fou inaugurat al juliol del 2007 per Marcelino Iglesias Ricou; president de la Comunitat Autònoma d’Arago i exposa en 500 m2 d'exposició, les troballes paleontològiques que s'han fet als dos jaciments fossilífers del Blasi. un d'ignites(petxades fóssils) i l'altre de gran interes per la varietat d'espècies (tortugues, cocodrils, anfibis i peixos) a mes de quantitat d'ossos de dinosauri, entre els quals s'ha descobert i catalogat una nova espècie: el arenysauri, s'ha recuperat a mes el 45 % del esquelet del gran hadrosauri.

Hem de destacar el espectacular mural gigantesc realitzat per Raul Martin amb la reconstrucció de la geologia d'Aren al final del cretàcic, que conjuntament amb diorames i audiovisuals ens transporten a traves del temps cap una época, fa 65 mil•lions d'anys, on els dinosauris caminaven i deixaven la seva darrera emprenta per la nostra terra.

 
Circular gener - febrer 2009 

MUSEU PALEONTOLÓGIC DE LA UNIVERSITAT DE ZARAGOZA


En El Museu Paleontològic de la Universitat de Zaragoza podem gaudir de exposicions temporals i dues permanents situades a diferents edificis del Campus Universitari que a continuació us descrivim .

SALA LONGINÓS NAVAS

Direcció: Edifici Paraninfo (Antiga facultat de medicina de Ciències) Plaça Basilio Paraiso 50004 - Zaragoza
Horaris: Dilluns a Divendres de 11:00h a 13:00h i de 17:00h a 20:00h - Entrada Lliure
Entrades guiades sistemàtiques o generals , prèvia petició de dia i hora. 25€ per grup guiat
Telèfon :976761858 Fax: 976761856 - E-mail : mpznavas@unizar.es

Sala dedicada a Longinós Navás (1858) natural de Tarragona , Sacerdot i professor de Ciències naturals en el Col•legi Salvador de Zaragoza, on va desenvolupar una intensa activitat científica i docent durant 40 anys .
Naturalista entusiasta va aconseguir gran part de la seva col•lecció de les missions jesuítiques a l’Àfrica, Sud-americà i Filipines .També de donacions rebudes e intercanvis amb altres naturalistes.

La Col•lecció consta sobre tot de :
• Animals naturalitzats( aus , peixos , mamífers , rèptils i amfibis )
• Insectes de Europa , Àfrica , Àsia i Amèrica.
• I una selecta col•lecció de fòssils

SALA LUCAS MALLADA

Direcció: Edifici Ciències geològiques de la facultat de ciències
Carrer Pedro Cerbuna nº 12 - Campus Universitari de la Plaça San Francesc - 50009 Zaragoza
Horaris: Dilluns a Divendres de 10 :00h a 13:00 h i de 17 :00 h a 20:00h Dissabtes de 10:00h a 13:00h
Entrada Lliure - Visites Guiades Temàtiques o generals , disponibles , prèvia petició de dia i hora
Preu : 25€ per grup - Telèfon : 976762122 - Fax: 976761106

Sala dedicada a Lucas Mallada (1841) de Huesca , Enginyer de camins i geòleg .Polifacètic naturista autor entre altres obres del “Primer mapa Geològic sistemàtic de Espanya “ a escala 1/400.000 de 1889 , una “sinopsis” de especies fòssils trobats a España “que publica en successius treballs i amb el qual va assentar les bases de la paleontologia espanyola, descrivint 4058 especies fòssils en un catàleg general .

La col•lecció consta de dos parts :
• Una que conte els fòssils mes representatius de les escales del temps geològic
• I l’altre una interessant col•lecció de especies fòssils dels jaciments mes importants del Aragó.


 
Circular novembre-desembre 2008 

MUSEU DE L’ASSOCIACIÓ CULTURAL PALEONTOLOGICA MURCIANA

ADREÇA: Camí de Tiñosa nº 50; 30158 Los Garres (Múrcia)
TELEFÓN: 968 82 29 80
CORREU ELECTRONIC: paleontología@educarm.es
VISITES: Únicament dissabtes per la tarda al públic en general. Dimarts i dimecres dedicats a visites programades per grups escolars. La entrada es gratuïta en tots cassos.
WEB: http://www.educarm.es/paleontologia/

DESCRIPCIÓ:

El museu de fòssils i minerals de l’Associació Cultural Paleontològica Murciana esta ubicada en el centre d’educació secundaria Severo Ochoa de Garrés a Murcia, i es únic en contingut a la regió, fruit de l’esforç desinteressat dels seus membres. En ell estan representats a través dels seus fòssils, totes les eres geològiques presents en la regió murciana, tant en fauna marina com continental. Entre les seves peses cal destacar dos caparaçons de tortugues terrestres gegants del miocè, procedents del jaciment de Puerto de Cadena, amb una antiguetat estimada d’uns 7 milions d’anys, així com un esquelet reconstruït a partí de dos exemplars de sirènid trobats a Mazarrón, també del miocè.

No es un museu gaire gran, però es força interessant, per que a través de les seves vitrines, podem conèixer geològica i paleontològicament tota la fauna que va viure en aquestes terres i la seva evolució a través de milions d’anys, així com la transformació geològica de la regió.

Si aneu a Múrcia visiteu-lo.


 
Circular setembre - octubre 2008 

EXPOSICIO PERMANENT DE GEOLOGÍA DEL CAP DE CREUS DE CADAQUÉS (ALT EMPORDÁ) - GIRONA

ADREÇA: Plaça Dr Trèmols nº 1 -17488 Cadaqués - Girona
TELEFÓN / FAX: 972 25 88 00
WEB: www.lamistat.cadaqués.biz - lamistat@cadaques.biz
HORARI DE VISITES: juliol i agost de 19h a 22h – setembre de 18h a 21h
resta de l’any : prèvia cita
ACCÉS: Carretera 61-614 fins a Cadaqués

DESCRIPCIÓ:

Es tracta d’una exposició permanent inaugurada l’any 1996 per la Societat Recreativa l’Amistat, una entitat Privada de caràcter cultural constituïda pels veïns de Cadaqués com a Casal de la Vila. L’exposició està ubicada al segon pis de l’edifici de l’emblemàtic Casino de Cadaqués, i es compon de les col•leccions de minerals , roques i fòssils de Walter Faixò i Joaquim Vilà, amb la col•laboració dels geòlegs Carreras i Druguet (coneixedors de la geologia de Cap de Creus ) i Josep Rovira, de Vilobí del Penedès.

La exposició consta de onze vitrines :
• Una dedicada als minerals de Cap de Creus
• Altre recull la col•lecció general Sistemàtica Antoni Riera ,(el qual va completar la exposició amb part de la seva col•lecció privada de minerals i fòssils)
• Una amb minerals varis de diversa procedència i recollits pels fundadors per Espanya i Europa.
• Tres vitrines de fòssils on destaquen dos troncs fòssils :una escorça de pi i d’alzina surera. A mes d’una vèrtebra de dinosaure de Terol.
• Cinc vitrines centrals. Principalment de fòssils i minerals trobats a la zona de l’Empordà.
• També hi ha un espai dedicat a la paleobotànica en el qual es pot veure restes de fulles fòssils molt ben conservades.

 
 Circular maig - juny - juliol 2008 

JACIMENT D’IGNITES DE DINOSAURI A FUMANYA (BERGUEDA) - BARCELONA

ACCÉS:

Des de la carretera de Manresa al túnel del Cadi (C-1411) per la cruïlla entre la central tèrmica de Cercs i Guardiola de Berguedà s’accedeix a la carretera BV-4025 que condueix a San Corneli i Fígols seguint-la i un cop superada la cruïlla de Fumanya, a uns 8,5 km, es troba una pista de terra en bon estat , seguint-la en direcció a Vallcebre es s‘arriba al jaciment fàcilment visible.

DESCRIPCIÓ:

Es tracta d’unes mines de carbó a cel obert abandonades, on foren descobertes l’any 1985 per L. Viladrich, les petjades d’uns dinosaures que van viure fa 65 milions d’anys, en el cretàcic superior. Vivien en una planura fangosa de pantans i aiguamolls que posteriorment i a partit de la vegetació que va caure a aquelles aigües poc fondes es convertirien en una important formació de carbó fòssil.

És el jaciment d’ignites de dinosaure mes important del cretàcic superior a Europa i el primer del món amb petjades de titanosauridae. Les ignites afloren actualment en las calises de les canteres de lignite, formant unes parets de gran extensió. Conté milers de rastres de petjades de dinosaures repartides en diferents pistes. La majoria son de grans dinosaures quadrúpedes del grup de sauròpodes i mes concretament de titanosaures, ja que son els únics sauròpodes coneguts en el cretàcic superior de Europa.

També en altres nivells s’han trobat ossos i ous de dinosaure, així com part de la closca d,una tortuga i variada vegetació, incloent motlles de troncs. Gràcies al estudi del jaciment per part de Oriol Oms de la Universitat Autònoma de Barcelona, Bernat Vila i Àngel Galobart del Institut Català de Paleontologia, s’han desenvolupat projectes d’estudi i conservació de les ignites, ja que el deteriorament per la erosió del medi es evidentment un problema per la conservació de tant important jaciment.

Gràcies també a diversos estudis s, han pogut conèixer característiques d,aquells grans animals, així mateix el seu comportament social. Col•laboren amb la tasca del estudi i la conservació de la cantera la Universitat d’Amsterdam, la Generalitat de Catalunya i Mines de Berga S.A.

Així mateix en el propi jaciment de Fumanya Sud, se esta construint un edifici que serà seu del centre d’interpretació dels jaciments d’ignites de la zona, així com la seva geologia e historia minera.

El aflorament paleontològic de Fumanya esta situat prop del parc natural del Cadí-Moixeró, i actualment s’ha aconseguit la seva protecció, ja que ha estat declarat “Espai d’interès natural Serra d’Ensija-Peguera”.


 
 Circular març - abril 2008 
 MUSEU PALEONTOLÒGIC DE ALPUENTE

Adreça: Avinguda Jose Antonio, 35 – 46178 Alpuente –Valencia
Telèfon: 962 101 001 – 962 101 228
Web: www.museopaleontologicoalpuente.com
Horari de visites al museu(visita guiada):
Estiu: dissabtes: 13,30h i 18,30h. i diumenges 13,30I
Hivern: dissabtes: 13,30h i 17,30h. i diumenges 13,30h.
Horari visites al aula de paleontologia:
Dissabtes i diumenges de 12,00 a 14,00h.
Dissabtes tarda: estiu a les 17,00h. - hivern a les 16,00h.
Juliol i agost (consultar a l’ajuntament) tlfs:962 101 001 - 962 101 220

DESCRIPCIO
El museu paleontològic d’Alpuente es la culminació d’un extens treball de 20 anys d’excavacions,estudi i restauració de fòssils, d’un equip format per paleontòlegs de la universitat de Valencia i l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell realitzat a la població valenciana d’Alpuente

Esta ubicat a la antiga ermita de Santa Bàrbara, situada al casc antic urbà d’Alpuente i forma part del projecta paleontològic que consta de quatre fases;

1- Realització d’excavacions paleontològiques
Son al menys tres jaciments localitzats amb ossos de dinosaures sauròpodes i teròpodes (molt escassos a la península Ibèrica) a mes de restes d’altres vertebrats com cocodrils, tortugues i peixos.

Creació de l’aula de recuperació paleontològica i laboratori
Creada l’any 2001, en un antic col•legi de dos plantes que l’ajuntament va rehabilitar i adequar per funcionar com a laboratori i taller dels restes paleontològics trets dels jaciments, per tal d’estudiar-los i restaurar-los.
L’aula també acull tallers de repliques de fòssils on escolars de totes les edats poden conèixer d’una forma didàctica com eren els dinosaures i com es van preservar i fossilitzar.

Posta en valor del jaciment d’ignites de dinosaures
Son d’importància rellevant els diversos jaciments d’ignites de dinosaures a Alpuente, de diferents tipus de dinosaures: teròpodes, sauròpodes i ornitòpters, que en vida van deixar la seva impremta fa 140 milions d’anys.

Creació del museu paleontològic
Museu on es poden contemplar els ossos fòssils de dinosaures del juràssic superior i cretàcic inferior que s’han recuperat en las excavacions. Son de destacar els tres grans sauròpodes i altres dinosaures herbívors que formen part d’un jaciment d’una època geològica poc freqüent a la península.

 
 Circular gener - febrer  2008  
 MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS DE VALENCIA

Adreça: Carrer General Elio s/n – Jardins de vivers – 46010-Valencia

Telèfon: 963525478, etx.4313 [Es recomana que contacteu abans]

Correu electrònic:  museociencias@valencia.es

Horari de visites:                                               

De dimarts a dissabtes: de 9,30 a 14,00  y  de  16,30 a 20,00 hores

Dilluns: tancat

DESCRIPCIO

De titularitat municipal, el museu es troba ubicat en el antic restaurant de vives, en els jardins del Reial, obra racionalista del arquitecte Lluis Gay.

El museu  es remunta a finals del segle XIX en quant un tal Josep Rodriguez Botet donà  a la ciutat una important col·lecció paleontològica del quaternari d’Amèrica present en Europa. A través dels anys i després de molts canvis d’ubicació s’instal·la permanentment el edifici  actual abans anomenat.

En el museu de ciències naturals es poden contemplar importants materials científics, col·leccions paleontològiques, malacològiques i de historia de la ciència. Completa la seva exposició amb audiovisuals, mòduls interactius, exposicions temporals i cicles de conferencies d’alt rigor e interès científic.

El museu consta de quatre àrees expositives:

1.     Contribució valenciana a las ciències naturals.

2.     Història de la vida i de la evolució: On es mostra  una important col·lecció  de fòssils del quaternari  sudamèrica (destaca la peça emblemàtica del museu: l’esquelet fòssil d’un MEGATERI)

3.     Area de malacologia: representació molt completa de la fauna malacològica de Valencia, juntament amb una interessant col·lecció de conxes i mol·luscs de diversa procedència.

4.     Ecosistemes valencians. Descripció dels diferents ecosistemes dins la comunitat valenciana.